Betegségek
A fitoterápia sikeresen alkalmazható többek között:

  • Cukorbetegségre
  • Magas vérnyomásra
  • Érelmeszesedésre
  • Impotenciára
  • Reflux-ra, savasodásra
  • stb…lásd lent

Hogyan hatnak a növények hatóanyagaikkal?

A fitoterápia hatóanyag alapú gyakorlatában a legfontosabb azt tudnunk, hogy a növényekben lévő anyagok mennyisége és minősége mindig változik, a növényt érő időjárástól, a talajviszonyoktól, a tengerszint feletti magasságtól, az aratás és a feldolgozás színvonalától és még számtalan dologtól függően. Ezért fontos, hogy a gyógyításra használt növények előéletét minél alaposabban ismerjük, mert akkor olyan gyógynövényeket tudunk alkalmazni, ahol a hatóanyag tartalom egy szükséges tól-ig határon belül tartható. Ezeken a határokon belül jól kalkulálható a gyógynövények várható hatóanyag alapú hatása tartósabb alkalmazások, pl. kúrák esetében.

A mi gyakorlatunkra jellemző és általunk legfontosabbnak tartott szempontok:

Majdnem mindig célszerű a növények, azaz a növényekben lévő anyagok együtt alkalmazása (teákban általában 4-10 vagy több, fürdőpárnákban még több féle gyógynövény). Ha együtt alkalmazunk gyógynövényeket, akkor az ezekben lévő anyagok egymással kölcsönhatásba lépnek, és rengeteg új anyag, ezáltal új hatás jelenhet meg, ami az egyes növények hatásaitól eltérő hatás, esetleg az ezekben lévő hatásokkal ellentétes hatás is lehet. (Az esetleges toxikus anyagok kialakulásának kockázatát eleve ki kell zárni, ezért erre nem térünk ki)

Az is várható az együttalkalmazáskor, hogy a növények egymás hatásait felerősítik, vagy legyengítik. Tapasztalatunk szerint nem működik olyan törvény a fitoterápiában, hogy ha mondjuk két nyugtató hatású gyógynövényt összekeverünk, akkor erősebb lesz a nyugtató hatás. Arra is számíthatunk, hogy gyengülhet a nyugtató hatás, vagy akár a nyugtatással ellentétes, serkentő izgató hatás is kialakulhat egy ilyen együttalkalmazásban. Olyan eset is lehet, hogy egy izgató és egy nyugtató hatású gyógynövény, vagy akár két izgató hatású gyógynövény összekeverésével érjük el a legerőteljesebb nyugtató hatást.

Tudnunk kell azt is, hogy a növények alaptulajdonsága a többirányú hatásosság. Nem egy hatással rendelkeznek, hanem néhány, esetleg több hatással is. Általában egy gyógynövénynek egy-két fő hatása van, ami a legerősebb hatása. E mellett vannak a másodlagos és nemritkán a harmadlagos hatásai is. Tehát egy gyógynövényt úgy kell látnunk, mint egy centrumhatásra épülő hatásrendszert, hatássorozatot. (pl. egy alapvetően nyugtató hatású gyógynövény ezen kívül segítheti jelentős mértékben az emésztésünket is, a vizelet kiválasztásra, és az epe és májműködésre is egészen jó serkentő hatása lehet, és kisebb mértékben lázcsillapító, hurutoldó, antibakteriális, hugyutakat fertőtlenítő, menstruációs görcsoldó stb. hatással is rendelkezhet még)

A fentiek alapján látható, hogy ha együtt alkalmazzuk a növényeket, akkor a keverékben lévő összes növény összes hatása kisebb vagy nagyobb mértékben változni fog . A növénykeverék növényeiben külön-külön meglévő egy vagy több másodlagos és harmadlagos hatás elsődleges, meghatározó hatássá válhat, míg egy vagy több fő hatás eltűnhet, vagy háttérbe szorulhat, de kialakulhat egy teljesen új, erős hatás is a keverékben.

Ezért a legjobb kúrákhoz olyan speciális keverékeket kell készítenünk, amelyben

  • a komponensek jó hatásai egymást erősítve összeadódnak,
  • a létrejövő új hatások is alkalmasak az adott betegség kezelésére,
  • a keverékben létrehozott erős centrumhatást egy olyan hatáskomplexum veszi körül amely közvetve szintén az adott betegség gyógyítására alkalmas hatás.